Rapor yazım kuralları nelerdir?
Örneğin araştırma raporları için kurallar şunlardır: – Rapor düz beyaz A4 kağıdına yazılmalıdır. – Rapor yazarken kağıdın yalnızca bir yüzünü kullanmaya dikkat edilmelidir. – Sayfa kenar boşluklarını, sağ alt kenardan 2,5 cm, sol kenardan 3 cm boşluk bırakarak ayarlamayı unutmayın.
Rapor yazma aşamaları nelerdir?
Rapor yazma aşamaları: Konunun belirlenmesi, okuyucunun belirlenmesi, bilgilerin araştırılması, verilerin değerlendirilmesi, fikirlerin çıkarılması, gruplanması, organize edilmesi, raporun içeriğini oluşturan ana ve alt başlıkların listelenmesi, raporun yazılması (URL:1 ).
Bilimsel bir rapor yazmada dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?
Bir özet yazmak yeterli olacaktır. En fazla 250-500 kelimelik tek bir paragraftan oluşmalıdır. Doğru dil bilgisi ve net terminolojiyle açık ve öz bir şekilde iletişim kurmalıdır. Okuyucunun çalışmanızı bulmasına yardımcı olmak için, çalışmayı tanımlayan üç ila beş anahtar kelime veya ifade içermelidir.
Rapor girişinde ne yazılır?
Metin bölümünde, araştırma konusuyla ilgili kaynakların genel görünümü açıklanmadan önce giriş yazılır. Giriş, konu hakkında genel bilgi sağlar. Görev/rapor bölümleri girişi takip eder. Burada, araştırma konusuyla eşleşen başlıklar listelenir ve açıklanır.
Rapor sayfa düzeni nasıl olmalı?
Sayfa düzeni sağ kenarda 2,5 cm, sol kenarda 3 cm boşluk bırakılarak oluşturulmalıdır. Metin düzeni iki yana yaslı olmalıdır. Alt başlıklar numaralandırılmalıdır. Görsel alan, dipnot alanı, tablo metni ve şekil başlıkları 10 pt, gerekirse 8 pt’ye kadar olmalıdır.
Rapor yazarken nelere dikkat edilmelidir?
Bir rapor hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz? İyi bir plan yapmalısınız. Konunun kapsamını netleştirmelisiniz. Bilgileri düzgün bir şekilde düzenlemelisiniz. Anlaşılır bir dil ve akıcı bir anlatım kullanmalısınız. Objektif olmalısınız. Sonucu ihmal etmemelisiniz. Daha fazla makale…•19 Eylül 2019
Raporda özet ne zaman yazılır?
Bir araştırma çalışması veya tez yazarken, genellikle metnin başına bir özet eklenir. Tez danışmanları, bu özeti yazabilmeniz için tezinizi eksiksiz tamamlamanızı önerir. Bu şekilde projenin tüm ayrıntılarını daha iyi kavrayabileceğinizi ve daha iyi bir özet yazabileceğinizi söylerler.
Rapor hangi kalemle yazılır?
Raporlar DIN A4 standardına (210X297) göre beyaz kağıda sadece tek taraflı olarak yazılır. Girişler siyah veya mavi tükenmez kalem veya mürekkepli kalemle yazılmalıdır.
Raporun giriş kısmında neler bulunur?
Bir raporun ilk sayfası kapak sayfasıdır. Genellikle kapak sayfası şu bilgileri içerir: Raporun hazırlandığı kurumun adı. Raporun adı. Raporu hazırlayan kişi veya grubun adı. Varsa raporu inceleyen kişi veya grubun adı. Raporun hazırlandığı yer ve yıl.
Rapor yazarken nasıl bir dil kullanılır?
Rapor yazılırken açık ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır. Rapor yazılırken mümkün olduğunca sade bir dil kullanılmalı ve yabancı kelimelerden kaçınılmalıdır.
Raporun bölümleri nelerdir?
Orijinal araştırma raporlarının içeriği şu sıralamayı izler: başlık, özet, giriş, teorik/kavramsal çerçeve, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, notlar, bibliyografya ve ekler.
Rapor yazarken satır aralığı kaç olmalı?
– Tablo, şekil ve fotoğrafların açıklamaları 10 punto olmalıdır. – Dipnotlar 10 punto olmalıdır. Araştırma metni 1,5 satır aralığı (normal) ile yazılmalı, her fotoğrafta satır aralığı 2,5 cm olmalı ve iki paragraf arasında ek boşluk verilmelidir.
Giriş cümlesi nasıl başlar?
Girişle başladığınızda, konuya en baştan derinlemesine girmeyin. Cümleler kısa, açık ve basit olmalıdır. Bu konuyu neden seçtiğinizi açıklayın. Konu seçiminizde (eğer varsa) şu veya bu konudan etkilendiğinizi asla belirtmeyin.
Rapor formatı nasıl olmalıdır?
Rapor formatı nasıl olmalıdır? Yazı dili anlaşılır olmalıdır. … Kağıt ebadı A4 olmalıdır. … Yazı tipi Times New Roman, format normal ve punto 12 olmalıdır. … Yazı aralığı 1,0 satır olmalıdır. Alt ve üst kenar boşlukları 4,25 cm, yan kenar boşlukları her iki tarafta 4’tür.
Giriş kısmında ne yazılır?
Giriş bölümünün temel amacı araştırmacıya hazırlanan yayının konusu veya sorunu hakkında ön bilgi vermektir. Bu arka plan bilgilerini sunarken aşırı ayrıntılı ve gereksiz cümlelerden kaçının. 2. Giriş bölümünde asla “ben” veya “ülkemiz” gibi ifadeler kullanılmamalıdır.
İyi bir raporlama nasıl yapılır?
Raporun bir planı olmalı ve rapor yazma kurallarına göre yazılmalıdır. Rapor yazılırken gereksiz bilgi vermekten kaçınılmalıdır. Rapor açık ve öz bilgiler içermelidir. Dolaylı bilgi veren cümlelerden kaçınılmalıdır.
Raporlarda hangi yazı tipi kullanılır?
1- Raporlar bilgisayarda, kağıdın sadece bir yüzüne yazılmalıdır. Makalede kullanılan yazı tipi Times New Roman (12) veya Arial (12) olmalıdır. Tablo içerikleri yazılırken maksimum 12 ve minimum 8 punto kullanılmalıdır.
Rapor alınca yok yazılır mı?
Evet. Mazeretli devamsızlık süreleri devamsızlık olarak sayılır. Başka bir deyişle, öğrencinin bu sürelerde devam zorunluluğunu yerine getirmediği varsayılır.
Rapor yazarken nasıl bir dil kullanılır?
Rapor yazılırken açık ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır. Rapor yazılırken mümkün olduğunca sade bir dil kullanılmalı ve yabancı kelimelerden kaçınılmalıdır.