Arabaşı çorbasının hikayesi nedir?
Arabaşı olarak bilinen yemeğin gerçek adı “ara aşı”dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği’nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanoğulları’ndan komşu beyliklere yayılmıştır; günümüzde Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar’da kış festivalidir.
Arabaşı hamuru hangi yöreye ait?
Yozgat ve Kayseri’ye yakın olan Sivas ili Gemerek ve Şarkışla ilçelerinde üretilmektedir.
Arabaşı hamuru çiğnenir mi?
Arabaşı çiğnenmez, yutulur. Hamuru bir kaşığa koyup çorbaya batırıp yutarız…
Arabaşı hamuru neden yapılır?
Dayanıklı karbaşı hamuru tarifi için malzemeler: 3 su bardağı (600 ml) kaynar su. 2 su bardağı (400 ml) içme suyu. 1 su bardağı + 1 çay bardağı un (6-7 tepeleme yemek kaşığı çıkıyor) 1 tatlı kaşığı tuz.
Arabaşı mı Arap aşı mı?
Yozgat’ta uzun kış gecelerinde akşam yemeklerinden sonra ve yatmadan önce sohbet sırasında servis edilen bir atıştırmalık türüdür. Bu nedenle yemeğin adı başlangıçta “ara aşı” olmasına rağmen halk arasında “arabaşı” olarak değiştirilmiştir.
Arabaşını çiğnersem ne olur?
Hayır, yutulması gerekir. Hamur olduğu için çiğnenmesi tadını bozar ve yemek istemezsiniz. Araba yutulacaktır.
Arabaşının faydaları nelerdir?
Baharatlı ve sıcak bir çorba mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Özellikle soğuk havalarda mideyi ısıtarak sindirim sistemini destekler. Arabaşı hamurunda kullanılan un ve nişasta vücuda enerji sağlar. Yüksek karbonhidrat içeriği soğuk günlerde enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
Arabaşı hangi şehre aittir?
Bu ilin çorbasının Anadolu’ya özgü olduğunu söylemek doğru olmaz. Arabası Yozgat’a aittir.
Arabaşı çorbası Yozgat’ın neyi meşhur?
Yozgat Arabaşı; Arabaşı çorbası ve Arabaşı hamurundan ayrı ayrı hazırlanan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özelliği ekmekle içilmeyip hamurun yutularak (çiğnenmeden) içilmesi ve kış mevsiminde içilmesidir.
Arabaşı hamursuz yenir mi?
Ne yapılır diye düşünüyorsanız hamursuz arabaşı çorbası, hamursuz arabaşı çorbası, biber dolması, yoğurtlu salatalık mezesi ve etli puding tatlısı menüde oldukça hoş seçenekler olacaktır.
Arabaşı çorbası nasıl yutulur?
Çorbanızı içmeden önce limon suyu eklemeyi unutmayın. Arabasi çorbası hazır. Bir parça hamuru kaşıkla alın, çorbaya batırın ve tadını çıkarın. Afiyet olsun.
Arabaşı kaç dakikada pişer?
Doğranmış tavuğu ekleyin ve çorba çok koyu olursa kaynamış su ekleyin. Baharatları ve bir limonun suyunu ekleyin ve yaklaşık 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Arabaşı Yozgat mı Konya mı?
Orta Anadolu’nun birçok şehrinde de bilinir ve yaygın olarak üretilir. Ancak ismi esas olarak Yozgat ile ilişkilendirilir. Eğer bir yerin yemeği denilmek isteniyorsa “Yozgat yemeği” ifadesi daha uygundur.
Arabaşının patenti kime ait?
Yozgat, Konya’nın geleneksel yemeklerinden Arabaşı’ya patent almaya hazırlanıyor. Yozgat Belediyesi, Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) patent tescili başvurusunda bulundu.
Arabaşı hamuru kaç kalori?
Diğer boyutlar: 1 adet – 13 kcal, 1 porsiyon – 38 kcal, daha fazlası için…
İlk çorbayı kim buldu?
Çorbanın ilk yazılı kayıtları MÖ 2400 civarında Mezopotamya’da yapılan yazıtlarda bulunur. Kayıtlarda mercimek ve arpa gibi tahıllardan yapılan çorbalardan bahsedilir. Çorbanın MÖ 1600’de Çin’de çeşitli şekillerde hazırlandığı bilinmektedir.
Arabaşı çorbası nerenin konya?
Arabaşı, Selçuklular döneminde Konya saraylarında hazırlanan bir yemektir. Uzun kış gecelerinde yapılır. Selçuklu yemeğidir.
Arabaşı çorbası ne eti?
Arabaşı, tavuk, kaz veya av etinden (tavşan, keklik, ördek vb.) yapılır. Buğday unu, tuz ve sudan yapılan Arabaşı hamuru da çorbasıyla birlikte yenir.
Arabaşı neye iyi gelir?
Havalar soğuduğunda hemen her mutfakta bu çorbanın hazırlandığını belirten Divleli, “Tavuk suyundan yapıldığı için çok faydalıdır. İçimizi ısıtır. Soğuk algınlığı ve gribin bir numaralı düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını artırır.” dedi.